Χαιρετισμός Προέδρου ΕΑΑΣ στην εκδήλωση για τον εορτασμό 25ης Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο - ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

Hot

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΑΑΣ στην εκδήλωση για τον εορτασμό 25ης Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.


Η Ε.Α.Α.Σ., με την αρμόζουσα λαμπρότητα και επισημότητα, τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου, διοργανώνοντας στο Πολεμικό Μουσείο στις 23 Μαρτίου ομιλία και επίκαιρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Από την εκδήλωση αυτή σας παραθέτω φωτογραφικό υλικό και τη σύντομη ομιλία - χαιρετισμό μου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
Συμπληρώνονται σήμερα 197 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Για μία ακόμη φορά τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση η οποία ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα.
Το νόημα αυτής της ταύτισης είναι η θεϊκή ευλογία του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, η πίστη των ραγιάδων για το ποθούμενο.
H λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν. Η σύγκριση των αριθμητικών και ποσοτικών δεδομένων σε ανθρώπους, όπλα και εφόδια μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ήταν συντριπτική υπέρ των Τούρκων.
H Ευρώπη, οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας ήταν εχθρικές γενικότερα απέναντι στα επαναστατικά κινήματα που θα μπορούσαν να ξεσηκώσουν τους υπόδουλους λαούς και να διαλύσουν τις Αυτοκρατορίες.
Και όμως οι ξυπόλυτοι, πεινασμένοι και υπόδουλοι ραγιάδες ξεσηκώθηκαν. Και νίκησαν γιατί ήταν Ελληνες, με σπουδαίους και ήρωες προγόνους . Ακολούθησαν το πεπρωμένο τους. Το δρόμο του αγώνα, το δρόμο της τιμής και της θυσίας.
Τα λόγια του Κολοκοτρώνη είναι χαρακτηριστικά: "Ο κόσμος μας έλεγε τρελλούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμεν την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την ιδικήν μας και την τούρκικη δύναμη. Τώρα οπού τελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα….
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς στην αρχή της επανάστασης ήταν χωρίς άρματα κι άλλοι είχαν μαχαίρας, άλλοι σουγλιά και αι σημαίαι των περισσοτέρων ήταν τσεμπέρες των γυναικών των".
Η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.
Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης λέει : "Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".
Πόσο επίκαιρα είναι όλα αυτά σήμερα που η Πατρίδα μας διέρχεται τη κρισιμότερη φάση της νεότερης ιστορίας της. Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας οικτρή μετά από δέκα χρόνια ύφεσης και οκτώ χρόνια μνημονίων.
Ο λαός της κουρασμένος, εξουθενωμένος και φτωχοποιημένος αλλά κυρίως απογοητευμένος..
Τα Εθνικά μας θέματα όλα ανοικτά . Σκοπιανό, Αλβανικό, μεταναστευτικό, αλλά κυρίως η προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για 23η ημέρα δύο συνάδελφοι μας του Στρατού βρίσκονται όμηροι του Ερτογάν στις φυλακές της Τουρκίας.
Η Σκέψη, οι προσευχές και οι ευχές μας, για ταχεία απελευθέρωση και επάνοδο στη Πατρίδα είναι μαζί τους, όπως και η δέσμευση μας να μη τους ξεχάσουμε να μη τους εγκαταλείψουμε.
Δεν είναι όμως όλα μαύρα και υπάρχει ελπίδα αν αναλογισθούμε και πράξουμε σύμφωνα με το πνεύμα και το νόημα της 25ης Μαρτίου, με τα λόγια του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη που σας ανάφερα παραπάνω, αλλά και με αυτά που στιχούργησε με σοφία και κατάνυξη ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. «Χρωστάμε σ΄όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ρθουνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι οι νεκροί.»
Να γιατί ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός κι επίκαιρος για μας τους Νεοέλληνες. Η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες για να την αποκτήσουμε και προπαντός για να τη διατηρήσουμε.
ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.

Φωτογραφία του Βασίλης Ροζής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ